2015. okt 29.

A citeráz-kör. Capriccio

írta: Janguli
A citeráz-kör. Capriccio

Vas József Pál: Egy elmeorvos újabb tévelygései - Gondolatok a pszichoterápiáról 3. rész

Az OH[1] szubsztrát[2] sorsa a Cyto-Krompecher[3] rendszerben a Debreceni Anatómiai Intézet A-vizsgálata[4] nyomán.

Debrecen, 1964. 

debreceni_egyetem.jpgDebreceni Egyetem

Helyszín: a Debreceni Orvostudományi Egyetem Hullaháza, amely csak régebben volt az, abban az időben kultúrközpontként működött. Időpont: 1964. október, a másodéves hallgatók klubestje, amelyen az Egyetem színe-java részt vesz. Utolsó előtti műsorszám: Vas József, mint előadó egy táblára firkálja képleteit, mímelve Tankó Béla professzor Úr hanghordozását és mozdulatait, melyeket biokémiai előadásain megszokhattunk. Ilyen formán egyetlen képbe, a szófacsarás folytán citeráz-nak torzított citrát-kör kémiai folyamatábrájába sűrítve parodizálja a medikusok anatómia és biokémia vizsgáktól való anyagcsereszintű rettegését. Íme, a teljes szöveg.

tanko_bela.jpgTankó Béla biokémikus professzor

Tisztelt hallgatóság!

Amint azt a múltkor említettem, most tovább fogjuk vizsgálni az OH csoport sorsát szubsztrát- és földszinten a Cyto-Krompecher rendszerben. Az OH csoport nem egyenlő hydroxyllal, hanem az orto-cerebro-hydrát[5] rövidítése. Kizárólag orvostanhallgatók agyának szürkeállományából vonható ki. Kiinduló vegyülete az Irtóz. A csoport feji végén nem tartalmaz kettős kötéseket, tehát telített, néha már túltelített a különféle anatómiai tételekkel. A 2-es C-atomon találjuk az Index-trin[6] csoportot, ezt azonban könnyen leadhatja az OH szubsztrát a Földes-Hadházy enzymkomplexumnak (FH)[7], amely makroerg kötésben fogja tartalmazni az Index-trint. A folyamat irreverzibilis, minthogy a FH~Index-trin kötés gyakorlatilag megbonthatatlan és kötelező stádium minden OH szubsztrátra nézve. Az Index-trintől megfosztott Irtóz-ból Citeróz képződik, amelyről a citeráz-kör kapta a nevét.

Ebből a folyamatból az OH szubsztrát szabad állapotban kerül ki, de csakhamar leköti egy t-telített, avagy tétel-ített ferment, a Tételláz, amelynek CB (Casus belli[8]) hatócsoportja nagy koncentrációban mérgezi szubsztrátunkat. Egyes feltevések szerint a Tételláz enzym a Korrektóz szintetizálását is serkenti, azonban a keletkezett végterméket eddig még senkinek sem sikerült kristályos formában kivonni az OH szubsztrátból. És most lássuk a folyamatot! Az enzym teljesen kitölti a szubsztrát feji végét, csak a CB (Casus belli) hatócsoport lóg ki. A CB csoport jelenlétére azonnal reagál a FH (Földes-Hadházy) enzym és kicsapni igyekszik a szegény OH szubsztrátot, akit most a Birkóz megnevezés illet. A Birkóz a Vizsgaláz nevű enzym dehydratáló[9] hatására teljesen lebomlott állapotba kerül és elveszíti a fejét. A keletkezett termékek a Letaglóz és a Besaccharóz. Láthatjuk, hogy az eredeti 5 C-atomú cukor hogyan veszíti el jegyeit, már csak 3 C-atomú, vagyis 3-asnál tart.

A felszabadult energiák a FH enzymre kerülnek, mire az megvörösödik, erősen csökkenő pH-értéket mutat[10]. Ha tiszta Mellépofáz kivonatot adunk a folyamathoz a FH felforr és habzik, Gutadiénné alakul. Ugyanez megy végbe  Hablatyol jelenlétében. Azonban még ilyenkor is tartogat Tarsolyában[11] rejtett energiákat. Így kofermentje ioncserélő Géhl[12] módjára működik, amely regenerálja a FH-t a Gutadiénből. A Besaccharóz tehát tovább bomlik, és L-Buk-Oktán egy Butadién csoportba tartozó származék jön létre. Ezt hiába köti a Kisáferáz[13] a mikroszómához[14], az erősen megfogyatkozott OH szubsztrát L-Buxylol-lá vagy L-Bukol-lá alakul. A Kisáferáz egyébként kompetitive gátolja a folyamatot azzal, hogy lerontja az OH szubsztrát mikroszóma kötés iránti affinitását, amelyet az ioncserélő Géhl facilitál. Humoros hasonlattal élve olyan, mintha az OH csoport a Kisáferáz jelenlétében félne mikroszómához kötődni. Ekkor lép be a Cyto-Krompecher I.[15] és feji végén mutarotálva inaktiválja a két vetélkedő kofermentet. Mindez a Leforráz enzym aktív közreműködésével történik.

citratkor.jpgA szubsztrát teljes lebomlását azonban még így sem lehet megakadályozni. Következik tehát a végtermék eltávolítása. Itt egyesek szerint ismét szerepet kap az Index-trin. Ha ezt a Cyto-Krompecher rendszerben 1-es izotóppal jelölik, lehasad a FH-ról és hatalmas hő fejlődés kíséretében kicsapja a szubsztrátot. Közbülső termékünk a Szaltóz-Index-trin-1, amely igen gyorsan elpárolog, de Rug-Lakton formában stabilis. A keletkezett végtermék egy L-konfigurációjú vegyület Nátrium-sója: L-Buktál-Na, miközben Bután távozik.

OH szubsztrátunk ezután meglehetősen gyorsan regenerálódik a VAOSZ[16] alkoholos közegében, hogy ismét belépjen az eredeti folyamatba, először mint L-Indol, majd Index-trinnel megjelölt Irtóz, amelyet a FH újólag kicsapással fenyeget. És minden kezdődik elölről.

A jövő heti gyakorlaton a fenti folyamatnak kvantitatív mérésekre is alkalmazható szubsztrát meghatározását fogjuk elvégezni. A kicsapott szubsztrátszám ugyanis meghatározható. A meghatározást első ízben a Debreceni Anatómiai Intézet végezte el 3 vizsgálat során. Ebből mi csak az A-vizsga eredményét írjuk fel: 

A93[17] = K ln {(F) (H+)} a------------

 A93 : az A vizsga során kicsapott OH szubsztrátszám. K a Krompecher-féle állandó, értéke mindig 1. Ezt követi a Földes-Hadházy enzymkomplexum szorzatának természetes logaritmusa. Hogy helyes eredményt kapjunk, az egészet be kell szorozni egy kis á-val. Ez, mint látható, erősen negatív értéket mutat. A jövő alkalommal a Tan-kofermentről[18] lesz szó. 

a-debreceni-egyetem-aulaja.pngDebreceni Egyetem, aula

[1]    Adminisztratív értelemben orvostanhallgató, kémiailag pedig a hydroxyl-csoport jele.

[2]    Alapanyag, kiinduló vegyület

[3]    A citrát-kör és a citokróm rendszer kapcsolata biokémiai körökben jól ismert. A játékos szóösszetétel egyszerre erre és Prof. Dr. Krompecher Istvánra, a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE) Anatómiai Intézetének igazgatójára, a híres Krompecher orvos-dinasztia világhírű tagjára utal, aki ezen az évfolyamesten nagy tetszéssel fogadta a paródiát, amely az anatómia kollokviumon megbuktatott OH-sok (orvostanhallgatók) pótvizsga miatti ciklikus hányattatását a sejtlégzés alapjául szolgáló citrát-kör mintájára biokémiai képletekkel szándékozott leírni.

[4]    Szimbolikus értelemben az anatómia A vizsga eredményéről van szó.

[5]    Röviden: vízfej.

[6]   A dextróz nevű cukor és az index játékos összevonása.

[7]   Mindkét szerzői név mögött az Anatómiai Intézet vizsgákon szigort mutató munkatársait ismerhetjük fel.

[8]   A bukást megjósoló „háborús ok”.

[9]   A dehydratio (=vízvesztés) utalás a vizsgázó megizzadására.

[10]   A csökkenő pH savasodásra, azaz, arra utal, hogy sok mellébeszélés hallatán hogyan válik a vizsgáztató arckifejezése savanyúvá.

[11]   Tarsoly Emil az Intézet tanársegéde.

[12]   Géhl Ádám neve, aki szintén anatómus, a gél-állapotú anyagot is jelképezi..

[13]   Kiss A. Ferenc tanársegéd nevének parafrázisa.

[14]   Egyrészt, a mikroszóma sejt-szerv, másrészt, a gyakorlati vizsgán bizonyos szövetek mikroszkópos képét kellett elemezni.

[15]  A megszeppent vizsgázók a Krompecher I. tankönyvi rövidítését gyakran „Krompecher egy” formájában ejtették ki, amivel ki is érdemelték azt.

krompecher.jpgKrompecher István akadémikus

[16]   Alternatív egyetemi tanszék, ahol a medikusok heroikus önkísérleteket folytatnak alkohollal.

[17]   Az A-vizsgán 93 hallgató bukott meg anatómiából.

[18]   Prof. Dr. Tankó Béla 1964-ben a Biokémiai Intézet igazgatója.

Szólj hozzá